• YARIM ALTIN
    9.884,00
    % 0,97
  • AMERIKAN DOLARI
    34,3054
    % 0,31
  • € EURO
    37,5445
    % -0,07
  • £ POUND
    44,9573
    % 0,06
  • ¥ YUAN
    4,8480
    % 0,35
  • РУБ RUBLE
    0,3575
    % 1,04
  • BITCOIN/TL
    2147359,457
    % -0,65
  • BIST 100
    8.876,22
    % -0,98

İbana Atılan Para Geri Alınır Mı?

İbana Atılan Para Geri Alınır Mı?

Günümüzde havale ve eft gibi işlemlerin dijitalleşme ile tek tuşla yapılır hale gelmesinin getirisi olan bir sorun; İbana atılan para geri alınır mı? Birçoğumuz çalıştığımız bankanın uygulaması üzerinden havale, eft, fatura ve kira ödeme gibi tüm bankacılık işlemlerimizi neredeyse tek tuş ile kısa zamanda yapabilme şansına sahibiz. Bu durum, zaman kaybı açısından bakıldığında iyi ve hızlı bir işlem kolaylığıdır. Ancak hızlı ve ani yapılan işlemlerde bir sorun yanlış hesaba ödeme gönderme yada doğru hesaba ama yanlış miktarda ödeme gönderme gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorun farklı süreçlerde olabilir. Örneğin; Talimat durumundaki bir EFT’nin iptali, EFT veya havalenin iptali gibi.

 

Talimat Durumundaki EFT’nin İptali Olur Mu?

 

Banka para gönderme işleminde temelde havale ve EFT olarak iki yöntem bulunur. EFT yolu seçildiğinde bankanızdan farklı bir bankaya işlem olduğu için merkezi bankası onayı gerekir. Bu onayda mesai saatleri içinde olmalıdır. Mesai harici süreçte işlem gerçekleşmez. Bu durumda mesai haricinde yapılan işlemlerde otomatik olarak mesai başlangıcında işlem gerçekleşsin diye talimat verilmiş olur. Bu süreçte talimat halindeki EFT’nin iptali olur mu sorusunun cevabı kısmende olsa evet olmaktadır. Nedeni ise; para henüz karşıya geçmediğinden dolayı, talimatta bekleyen işlemi iptal edebilirsiniz ve işlem gerçekleşmez.

 

EFT Yanlış Bir Hesaba Geçerse Ne Olur?

 

EFT işlemi yukarıda anlattığımız gibi başka banka hesabına gönderildiği için mesai dahilinde gitmelidir. Mesai haricinde olursa işlem gerçekleşmeden talimat iptal edilebilir. Ancak mesai dahilinde ise ve karşı hesaba geçtiyse ne yapılır. Yani EFT yanlış bir hesaba geçtiyse ne yapılabilir? Bu noktada aslında yapabilecek bir şey yoktur. Çünkü karşı hesaba gönderiniz geçmiştir. Ancak karşı hesabın bir onayı olursa iade gerçekleşebilir. Tek çözüm, yanlış giden hesabın sahibine ulaşmak ve sebebini anlatıp rica etmektir. Bunun dışında yapılabilecek 2. şey ise yasal süreç başlatmak ve yasal karar çıkarmaktır. Bu da masraflı bir süreç olacaktır.

 

Havale Yanlış Bir Hesaba Geçerse Ne Olur?

 

Aynı banka içinde olan bir işlem olduğu için yanlış bir hesaba havale yaptım ne yapmalıyım sorusunun cevabı ilk iş olarak bankanın müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır.

YORUMLAR YAZ