• YARIM ALTIN
    10.100,00
    % 0,36
  • AMERIKAN DOLARI
    34,4886
    % 0,07
  • € EURO
    36,5298
    % 0,40
  • £ POUND
    43,8112
    % 0,34
  • ¥ YUAN
    4,7638
    % 0,13
  • РУБ RUBLE
    0,3432
    % 0,16
  • BITCOIN/TL
    3341664,211
    % 4,51
  • BIST 100
    9.031,82
    % -2,18

Yield Farming Nedir?

Yield Farming Nedir?

Verim çiftçiliği, bir DeFi kullanıcısının likidite havuzunda bir jetonu kilitleyerek kazanabileceği ödüldür. Bu likidite havuzları akıllı sözleşmelerle kontrol edilir ve piyasadaki token ticareti için önemlidir. Pasif gelir, kullanıcılar için gelir ve kripto para birimi havuzları için likidite sağlayan verimli tarım. Ethereum gibi bir ağ üzerinden sisteme kilitlenen Token, kullanıcıya geri dönüş sağlayacaktır. Bu getiri oranı, bir süre sonra banka mevduatına faiz almaya benzer. Bu sürecin önemi, yakın zamanda başlatılan DeFi protokolünün likiditesini güvence altına almak ve güvenilirliğini doğrulamak için bir aracı görevi görmesidir.

Kullanıcılar, sermaye ve risk ihtiyaçlarına uygun bir likidite havuzu seçerek çiftçilik yapmaya başlayabilirler. Verimli tarımın çalışma prensibi aşağıdaki gibidir.

Token, likidite havuzunda kilitlenir. Bloke edilmiş tokenler genellikle stabil coinlerdir. Örneğin. USDT, USDC, DAI, vb. token bloke edildikten sonra kullanıcı likidite sağlayıcısı olur. Kullanıcılar, bloke edilen jetonlar için ödüllendirilecektir. Atanan fiyat tekrar likidite havuzunda kilitlenebilir. Deneyimli kullanıcılar, bloke edilmiş tokenleri çeşitli likidite havuzlarına taşıyarak gelirlerini artırabilir. ödülü, yatırılan jeton sayısına veya ticaret platformuna bağlı olarak değişebilir.

Yield Farming Yapılabilen Protokoller

Hasat tarımının popülaritesi Bileşik (COMP) protokolüne dayanmaktadır. Bileşik protokol, 2020’de tüm jetonlar tükenene kadar kullanıcılara her gün belirli sayıda jeton dağıtacağını duyurmuştu. Yeni sistem Bileşik ile çalıştı ve jetonların değeri yükselmeye başladı. Yatırımcılar, sistem tarafından bloke edilen token sayısına göre günlük getiri olarak COMP kazanabildiler ve yüksek COMP miktarları almaya devam ettiler. Compound, Balancer, bZx, Ren ve Curve’ün başarısından sonra Synthetix benzer bir sistemi uygulamaya başladı. Gelir Tarım Platformları: Compound, MakerDAO, Aave, UniSwap, SushiSwap, Balancer, Synthetix, Yearn.Finance, PancakeSwap, Venus, Curve Finance. Bu platformlar genel olarak insanları DeFi pazarına kolayca erişilebilir kılmak ve herkesin ticaret yapmasına izin vermek ilkesiyle çalışır.

Yield Farming Ve Staking Arasındaki Farklar

 

Staking ve mahsul ekimi bazen karşılaştırılabilir. Bir ağa kripto para eklemek olarak tanımlanan staking, hasat çiftçiliğinden farklı bir süreçtir. Staking, PoS mekanizmasına sahip bir blok zinciri ağında yapılır ve bir kimlik doğrulayıcı gerektirir. Eklenti belirteci, bir süreliğine kripto para cüzdanında tutulacak ve kullanıcı, vade tarihine kadar ödüllendirilecektir. Staking sonrası ödülün boyutu, stake süresine ve tokenin oynaklığına da bağlı olabilir. Kullanıcı doğrulayıcı rolünü üstlenir ve ağdaki blokları doğrular. Bu, hem ağ güvenliğini hem de sürekli ağ çalışmasını garanti eder.

 

Verim tarımında süreç biraz daha karmaşıktır. Bu işlem, kullanıcının depolanan jetonları havuzlar arasında transfer etmesine ve daha düşük işlem ücretleri veya yeni jetonlar almasına olanak tanır. Stake etmenin aksine, bu süreç kullanıcıyı bir doğrulayıcıya dönüştürmez. Elde ettikleri karları aynı veya farklı likidite havuzlarından bir havuza yatırarak tarımdan gelir elde etmeye devam edebilirler.

YORUMLAR YAZ